Arbetet som begravningsentrepenör kräver stor förmåga att ta hand om människor som har sorg. Det är också önskvärt med viss kunskap om olika lagar och förordningar, då en begravningsentreprenör agerar ombud för den avlidnes dödsbo och har kontakt med många olika instanser.

Vanligt förekommande arbetsuppgifter

Det är också bra om det finns ett genuint intresse för att sköta praktiska och administrativa uppgifter, både inför och i samband med stundande begravning. Exempel på vanligt förekommande arbetsuppgifter är att kontakta olika tidningar för att boka annonsplats, boka in möten med prästen, beställa mat, dryck och eventuell tårta till begravningskaffet, beställa och arrangera blommor i på platsen för begravningen (oftast i en kyrka) samt att hämta upp kroppen på sjukhuset för att sedan ta hand om svepningen.

En stor del av arbetstiden används också till att kontakta och samverka med olika myndigheter och företagsom tillverkar båttrailer. Det kan vara allt från jurister och advokater till bouppteckningsförrättare och kommunalanställda inom olika områden. Även underleverantörer i form av florister, stenhuggare, cateringfirmor samt kist- och urntillverkare är exempel på personer och företag en begravningsentrepenör som lavendla.se/begravningsbyra-goteborg/ behöver ha regelbunden och bra kontakt med.

Specialiserade begravningsentrepenörer

För en begravningsentrepenör som arbetar på en stor begravningsbyrå förekommer ibland specialiserade arbetsuppgifter. Ett exempel är kundmottagare (eller receptionist) som är den person som möter kunderna först. Kundmottagaren är ofta också med vid begravningen för att stötta i såväl det praktiska som känslomässiga arbetet.

Det finns också begravningsbyråer som har specifika begravningsrådgivare, en roll som i mångt och mycket liknar begravningsentreprenörens, men som skiljer sig på det viset att rådgivaren samtalar med, fokuserar på och stöttar efterlevande som har lite extra behov av stöd och omsorg.

Sorgearbete ställer höga krav

Många människor som är mitt i ett sorgearbete befinner sig mer eller mindre i chocktillstånd. Det ställer särskilda krav på de människor som arbetar inom begravningsbranschen, vilket medför att många väljer att starta en egen begravningsbyrå för att kunna ge det där lilla extra och personliga som många uppskattar i samband med en begravning.

Fler vanliga arbetsuppgifter på en begravningsbyrå

– kontakta bårhuset och se till att den avlidnes kropp hämtas

– informera om olika typer av kistor och ta fram priser

– arrangera begravningsakten i samarbete med kyrkan

– transportera kroppen till krematoriet

– förbereda för en jordbegravning

Utbildningskrav för att bli begravningsentreprenör

Många gånger sker själva upplärningen direkt på begravningsbyrån. Det finns också ofta möjlighet att delta i regelbundna onlineutbildningar, men det sker oftast efter det att anställningen startat.

En begravningsentrepenör kan med fördel ha ett förflutet inom vård och omsorg och ofta ställs det krav på körkort. Det är också ganska vanligt med olika inriktningar och specialiseringar inom begravningsbranschen och många begravningsentreprenörer startar egen byrå efter några år i branschen.